Μάθε για εμάς

και το έργο μας!

Η ιστορία μας

Το 1962 μια μικρή ομάδα από Μοσχατιώτες, με πρωτεργάτη τον Διονύσιο Σ. Θεοφιλάτο, ίδρυσε τον «Σύλλογο Εξωραϊσμού και Κοινωνικής Μέριμνας Μοσχάτου», με στόχο την αναβάθμιση του περιβάλλοντος της πόλης τους και την βελτίωση της ζωής των κατοίκων της. 

Στην πορεία, ανακάλυψαν την αβάσταχτη δυστυχία εγκαταλελειμμένων γερόντων και αποφάσισαν να τους θέσουν υπό την προστασία τους. Με την 1133/1973 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, το Σωματείο εγκρίθηκε ως «Ειδικώς Ανεγνωρισμένον ως Φιλανθρωπικόν» με την επωνυμία «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ». 

Κύριος στόχος των μελών του έκτοτε ήταν η δημιουργία μιας στέγης αγάπης για την φιλοξενία των απόρων και μοναχικών ηλικιωμένων συνανθρώπων. Η ΚΜΜ ξεκίνησε με μηδενικά κεφάλαια και προσπάθησε δεκάρα-δεκάρα να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα κονδύλια για να χρηματοδοτήσει το φιλανθρωπικό έργο της. Βασίστηκε στις προσφορές μελών, ευεργετών και φίλων, αλλά ανέλαβε και ενεργείς πρωτοβουλίες εξεύρεσης πόρων. Στις 20.09.1966 η ΚΜΜ εγκατέστησε στην κεντρική πλατεία του Μοσχάτου υπαίθριο στιλβωτήριο παπουτσιών, προκειμένου να συγκεντρώσει πόρους για τους αναξιοπαθούντες. 

Το Διοικητικό Συμβούλιο γυάλισε τα παπούτσια των περαστικών -μεταξύ των οποίων και του αείμνηστου τέως Προέδρου της Βουλής κ. Αθ. Τσαλδάρη.

Στίλβωμα παπουτσιών, 1966. Διακρίνεται ο Α. Τσαλδάρης

Το έργο της Κ.Μ.Μ.

Από το 1962 μέχρι σήμερα και στηριζόμενη κατ’ εξοχήν στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στη συμπαράσταση φίλων και φιλάνθρωπων, η ΚΜΜ προσφέρει αδιάλειπτα στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ψυχαγωγία, θαλπωρή και αγάπη σε αναξιοπαθούντες και μοναχικούς ηλικιωμένους συνανθρώπους μας. 

Ταυτόχρονα, το Σωματείο επιδιώκει να προσφέρει ευρύτερο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για τα προβλήματα και τις ανάγκες των Ηλικιωμένων. Πράγματι, τιμώντας την Τρίτη Ηλικία, η ΚΜΜ πρωτοπόρησε στην ελληνική κοινωνία αλλά και στον διεθνή χώρο, συμβάλλοντας στην επίσημη καθιέρωση της 1ης Οκτωβρίου κάθε έτους ως «Ημέρας της Τρίτης Ηλικίας». 

Επιπλέον, διοργανώνει μια σειρά δράσεων: παρουσιάζει εκδηλώσεις και διαλέξεις, εκδίδει μηνιαία εφημερίδα, πραγματοποιεί ετήσιο μαθητικό διαγωνισμό έκθεσης με θέμα την Τρίτη Ηλικία, κλπ.

Από το 1962 το ίδρυμα έχει
Φιλοξενήσει πάνω από 520 άπορους ηλικιωμένους


Από την ίδρυσή της η ΚΜΜ έχει επιδείξει σημαντικό φιλανθρωπικό έργο. Ενδεικτικά αναφέρονται:

 
  • Το 1962 ξεκίνησε την οργάνωση «Ημέρας Αιμοδοσίας». Για την πολυετή προσφορά της, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός τίμησε την ΚΜΜ με μετάλλια και τον Χρυσό Σταυρό. 
  • Συμμετείχε σε αγώνες για την καταπολέμηση της μάστιγας των ναρκωτικών, του καπνίσματος, της μόλυνσης του περιβάλλοντος.
  • Μεσολάβησε και επέτυχε τη δωρεάν φοίτηση απόρων νέων και εξασφάλισε έξοδα μετάβασης στο εξωτερικό απόρων ασθενών για θεραπεία.
  • Με αφετηρία το 1962 προσέφερε χρηματικά βοηθήματα και διένειμε ιματισμό και εφόδια σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους εντός και εκτός των ορίων του Δήμου, μεταξύ των οποίων άποροι, σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς, ψυχικά και σωματικά ασθενείς.
  • Βοήθησε με τρόφιμα, φάρμακα και είδη ρουχισμού τους δοκιμαζόμενους κατοίκους της Κράινα της Σερβίας κατά τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας.
  • Καθιέρωσε βοηθήματα γάμου σε άπορα κορίτσια, καθώς και την καταβολή εξόδων τέλεσης γάμων και βαπτίσεων σε απόρους.

Για το κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της η Κ.Μ.Μ. έχει βραβευθεί από σημαντικούς φορείς.

Διακρίσεις

της Κ.Μ.Μ.

Η ΚΜΜ έχει επίσης λάβει ευχαριστήριες και συγχαρητήριες επιστολές για το έργο της από εκπροσώπους της Εκκλησίας, της Ελληνικής Πολιτείας, από ξένες πρεσβείες και σημαντικές προσωπικότητες.


 Έπαινος του Ερυθρού Σταυρού της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

1994

Βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

1993

 Χρυσός Σταυρός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

1972

Χρυσό Μετάλλιο του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

1963